środa, 27 lutego 2013

BABCIU WYMYŚL MI MASEŁKO NIE OD KROWY

Moja ukochana wnuczka nie chce jeść produktow pochodzenia zwierzęcego.Pewnego dnia poprosiła mnie, abym wymyśliła jej masełko nie od krowy.I babcia wymyśliła.





MASŁO Z AWOKADO

Dwa duże,dojrzałe awokado obieram ze skóry,wyjmuję pestkę,blenderuję z 1 ząbkiem czosnku,odrobina oliwy i solą.Można tez rozgnieść widelcem.Masełko -nie od krowy, jako mazidło pyszne na chlebek i do kanapek szkolnych lub w podróż.

MLEKO ROŚLINNE

Mleko kokosowe za 2 zł.
Kupuje orzech kokosowy za 2 zł w markecie,rozbijam go,wyjmuję i obieram ze skorki(można nie obierać ,ale wtedy mleko bedzie trochę szare)
Do dzbanka miksującego wlewam 1 litr przegotowanej ciepłej wody,kroje orzech i miksuję całą zawartość na szybkim biegu blendera.
Przelewam do dużego słoja i stoi w lodówce.
Takie mleko wykorzystuję do przyrzadzania potraw z warzyw duszonych własnie w tym mleku.
Dla wnuczki do kaszki orkiszowej,do płatków owsianych ,na budyń itp.
Można dodać trochę cynamonu,aby bylo bardziej zrównoważone pod względem ciepła.

MLEKO MIGDAŁOWE
Paczka migdałów,moczę migdały w gorącej wodzie,zdejmuję skórkę(można kupić obrane ze skóry),zalewam 2 szklanki przegotowanej wody i zostawiam na noc.Rano wylewam wodę i zalewam ponownie 2 szklankami przegotowanej wody,wszystko miksuję i przecedzam przez sito.Płyn,zwany dalej mlekiem migdalowym,wykorzystuje do potraw śniadaniowych lub obiadowych(jak wyżej),a z miąszu robie marcepan dodając łyzkę miodu i lepię kuleczki marcepanowe.
Migdały zawieraja bardzo dużo wapnia,spokojnie można wychowac na nim dziecko,smakuje bardzo pysznie,dla niemowląt od 7 miesiąca życia stosowac nie więcej niż 100ml.











Brak komentarzy: