MASŁO Z AWOKADO
Dwa duże,dojrzałe awokado obieram ze skóry,wyjmuję pestkę,blenderuję z 1 ząbkiem czosnku,odrobina oliwy i solą.Można tez rozgnieść widelcem.Masełko -nie od krowy, jako mazidło pyszne na chlebek i do kanapek szkolnych lub w podróż.
MLEKO ROŚLINNE
Mleko kokosowe za 2 zł.
Kupuje orzech kokosowy za 2 zł w markecie,rozbijam go,wyjmuję i obieram ze skorki(można nie obierać ,ale wtedy mleko bedzie trochę szare)
Do dzbanka miksującego wlewam 1 litr przegotowanej ciepłej wody,kroje orzech i miksuję całą zawartość na szybkim biegu blendera.
Przelewam do dużego słoja i stoi w lodówce.
Takie mleko wykorzystuję do przyrzadzania potraw z warzyw duszonych własnie w tym mleku.
Dla wnuczki do kaszki orkiszowej,do płatków owsianych ,na budyń itp.
Można dodać trochę cynamonu,aby bylo bardziej zrównoważone pod względem ciepła.
MLEKO MIGDAŁOWE
Paczka migdałów,moczę migdały w gorącej wodzie,zdejmuję skórkę(można kupić obrane ze skóry),zalewam 2 szklanki przegotowanej wody i zostawiam na noc.Rano wylewam wodę i zalewam ponownie 2 szklankami przegotowanej wody,wszystko miksuję i przecedzam przez sito.Płyn,zwany dalej mlekiem migdalowym,wykorzystuje do potraw śniadaniowych lub obiadowych(jak wyżej),a z miąszu robie marcepan dodając łyzkę miodu i lepię kuleczki marcepanowe.
Migdały zawieraja bardzo dużo wapnia,spokojnie można wychowac na nim dziecko,smakuje bardzo pysznie,dla niemowląt od 7 miesiąca życia stosowac nie więcej niż 100ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz