poniedziałek, 2 kwietnia 2012

"GŁODNEGO BAJKAMI NIE NAKARMISZ''-przykładowe przepisy wg 5 Przemian

PASTA ZE SŁONECZNIKA

O-zagotować wrzątek
Z-wrzucić 20g pestek ze słonecznika(1 torebka),gotowac 2-3 min,odlać wodę,zmiksować z niewielką ilością wody ,która została w garnku.
Z-dodać łyżeczkę masła,lub ghee,lub oliwę.
M-pieprz,drobno pokrojona czerwona papryka(troszeczkę)
W-odrobina soli
D-natka pietruszki,i ogorki kiszone(drobno pokrojone)

Pasta jest doskonała do kanapek,do szkoły ,lub pracy.
Na przyjęcie układamy pastę na listki cykorii.

RYŻ BRĄZOWY

W garnku rozgrzewamy sklarowane masło i na gorące wrzucamy kumin(indyjski),mozna też orzeszki nerkowce,albo pestki słonecznika, kurkumę,nastepnie wrzucamy ,wczesniej umyty ryż i podsmażamy 2-3 min.
Po kuchni rozejdzie sie bardzo przyjemny zapach palonego kuminu.
Wlewamy zimną wodę,tak aby przykryła ryż i okolo 1 -1,5 cm powyzej ryżu,dodajemy sól,mieszamy.
O-gorący tłuszcz
Z-kumin,orzeszki ,slonecznik
M-kurkuma,ryż
W-woda,sól

Ryż brązowy gotuje sie okolo 40min.
Tak przyżądzony ryż można podawać sam,lub do leczo,sabji,lub do zupy dhal.
Sam jest wyśmienity,jest żródłem białka,w ten sposób ugotowany jest bardzo pożywny,nie jest się głodnym po nim przez dłuższy czas.

ZUPA Z SOCZEWICY, PODAWANA Z RYŻEM (DHAL)

O-wrzątek,listek laurowy
Z-sklarowane masło,lub oliwa(łyżeczka),kumin
M-cała cebula,oregano
W-soczewica,sól
D-estragon

II obieg
O-majeranek
Z-dynia,lub marchewka(starta na tarce)
M-pieprz,kurkuma
W-woda żródlana,jeśli zupa wyszła za gęsta.

Połączenie soczewicy z ryżem powoduje,że białko jest lepiej przyswajalne.Jest to istotne szczególnie dla dzieci wegetariańskich i wegetarian.Polecane w okresie wzrostu,,również dla kobiet w ciąży.W trzecim miesiącu ciąży zawiązują sie stałe zęby dziecka,(powtarzam ;stałe zęby),wiec ten miesiać ciązy bedzie ważny aby wapń i białko było w pełni przyswojone przez Matkę.
Zupa bedzie dość rozgrzewająca ,dobra dla osób z niedoborami nerek,szczególnie w zimne i wilgotne dni.

BARSZCZ CZERWONY WIGILIJNY(doskonały)
Nastawiamy zakwas buraczany.
Pokrojone w plastry 3 surowe buraki(obrane)układamy w glinianym garnku,zalewamy wodą 1 cm powyżej buraków,dodajemy 5 ziarenek cukru,3 ząbki czosnku,sól.Pozostawiamy na 5-7 dni w zacisznym ,ciemnym miejscu w kuchni.
Po 5 dniach jak zakwas dojrzał,możemy zacząć przyrzadzać barszcz.
Pieczemy w piekarniku duże ,piękne buraki w całości ze skórką ok 1 h-1,5h
Po upieczeniu okolo 5 szt,zdejmujemy skórkę i zcieramy na tarce w paski.
W między czasie :
Nastawiamy garnek z wodą
O-wrzątek,listek laurowy,3 ziarenka jałowca
Z-oliwa z oliwek(pare kropli),szuszone grzybki
M-cała duża cebula,pieprz młotkowany,ziele andielskie
W-sól
D-estragon

II obieg
O-majeranek
Z-starte na tarce buraki w paski
Zdejmujemy z ognia i dodajemy zakwas razem z burakami surowymi w zakwasie.Uwaga zakwasu nie gotujemy!
Barszcz powinien się przegryżć,więc zostawiamy go na całą noc w zimnie.Jeśli zakwas nie był zbyt mocny ,można dodać ocet winny lub balsamiczny.Ja nie dodaję .Wystarczy zakwas.
Taki barszcz jest doskonały do picia w filiżankach,podawany z pasztecikami,uszkami,lub ziemniaczkami.
Pieczone buraki są przepyszne,nadają piękny kolor ,a zakwaszone buraki poprawią każdą morfologię krwi.Taki barszcz wyciąga z anemii,nawet w ciąży.

Doskonały dla dzieci.szczególnie polecam zimą.
ZALEWAJKA(przepisy babciowe,starosłowiańkie)

Biały barszcz kupujemy gotowy w butelce(sprawdzamy skład aby nie było dodatków chemicznych)
lub nastawiamy sami.
1/2 litra wody,2 -3 łyzki mąki zurkowej zytniej,parę ząbków czosnku.Stawiamy w glinianym garnku lub butelce na 5-7 dni.

O-wrzątek,listek laurowy,3 ziarenka jałowca
Z-kilka kropli oliwy,pokrojone w kostkę ziemniaki,grzybki suszone
M-cała cebula,pieprz,ziele angielskie
W-sól
D-jeśli ziemniaki są miękkie,dodajemy całą butelkę barszczu i estragon

II obieg
O-majeranek
Z-po zdjęciu z ognia ,można dodać śmietanę.

Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulkę oraz jabłko ze skórką pokrojone w kostkę,razem smazymy i dodajemy do ugotowanej zupy.

KAPUSTA KISZONA WIGILIJNA

Zima
 I obieg
W – woda
D – kiszona kapusta

ZagotowujemY
O – listek laurowy, majeranek
Z – uprzednie ugotowane drobno pokrojone grzyby suszone (borowiki) razem ze smakiem wody, oliwa
M – drobno pokrojona cebula ( ok. 3 dużych sztuk), pieprz, ziele angielskie
II obieg
W – sól
D – estragon
O – majeranek, tymianek, jałowiec
Z – suszone śliwki ewentualnie słód jęczmienny
M – uprzednio przesmażoną na oleju na złoty kolor cebulę.
Wszystko gotujemy mieszając
Kiszoną kapustę gotujemy najpierw w czystej wodzie, odlewamy wodę. Taką kapustę można też podsmażyć razem z cebulką na patelni i potem wrzucić do małej ilości wody z przyprawami. Znakomita.

PASZTET Z FASOLI
Fasolę moczymy parę godziny, wylewamy wodę i w świeżej wodzie gotujemy. Po ugotowaniu miksujemy w niewielkiej ilości wody, w której gotowaliśmy fasolę. Do zmiksowanej fasoli dodajemy pół szklanki mąki grochowej lub sojowej aby ciasto ścięło się podczas  pieczenia. Ci, którzy jadają jaja dodają jajko.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Zaczynamy więc w przemianie ognia, z ziemi dodajemy pestki słonecznika na gorący olej i następnie wg przemian przyprawy też na olej rozgrzany. W kolejności:

I obieg
O – olej gorący
Z – pestki słonecznikia
M – curry, kardamon, chilli, pieprz, gałka muszkatołowa
W – sól
D – estragon lub proszek mango ew. trawa cynamonowa

II obieg
O –majeranek, tymianek
Z – trochę kminku, lepiej kumin
M – oregano
W – fasolę zmiksowaną

Całość mieszamy na patelni. Blachę smarujemy olejem, wysypujemy ziarnem sezamowym i tak na przygotowaną brytfankę wlewamy nasze „ciasto” fasolowe i pieczemy w piekarniku na średnim ogniu, ok.  180 stopni.Pasztet można też robić w różnych smakach, tak też możemy dodać w przemianie drewna pastę pomidorową, wtedy pasztet będzie lekko smakował na pomidorowo. Można dodać smażone pieczarki z cebulą i wtedy wyjdzie pasztet pieczarkowy. Z pieczarkami bardzo dobry.

BARSZCZYK  UKRAIŃSKI



Poprzedniego dnia wieczorem moczymy fasolę „Jaś” lub drobną białą.
Można użyć czarnej fasoli bo ta wzmacnia nerki. Dla osób z niedoborami w nerkach bardzo korzystna.
Rano odlewamy wodę i płuczemy fasolę, a następnie wkładamy do garnka z zimną woda i gotujemy aż będzie miękka.
I obieg
W – zimna woda, fasola
D –szczypta proszku z mango lub trawy cytrynowej
O – czarnuszka, rozmaryn
Z – ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewka, pietruszka
M – seler, por, pieprz młotkowany, fasolka szparagowa
II obieg
W – sól
D – estragon
O – świeży koperek
Z – uprzednio upieczone w piekarniku buraczki w całości, teraz obrane i starte na tarce, wkładamy do zupy. Można w tej przemianie dodać śmietany, po odstawieniu z ognia. Każdą zupę dobrze jest odstawić po ugotowaniu na jakiś czas aby zawarte w niej składniki „przegryzły się”, a buraczki naciągnęły.
Jeśli mamy zakwas z buraczków własnej roboty, można go dodać by dodać koloru i zakwasić.

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY(POMARAŃCZOWEJ) PODAWANA Z RYŻEM (DHAL)

I obieg

O- wrzątek
Z- oliwa
M – cebula, oregano
W – soczewica
D – estragon

II obieg

O – listek laurowy lub majeranek
Z – masło (sklarowane)
M – pieprz
W – woda źródlana jeśli zupa wyszła za gęsta

Zupa będzie dość rozgrzewająca dla osób z niedoborami nerek, szczególnie zimą.

Połączenie soczewicy z ryżem pozwala lepiej  przyswoić białko ,co jest istotne szczególnie dla dzieci wegetariańskich. Szczególnie polecana w okresie wzrostu.










ZUPA OGÓRKOWA

I obieg
O – wrzątek
Z- olej, marchew, pietruszka, ziemniaki
M – por ( cebula), seler
W – sól
D – estragon

II obieg

O – majeranek
Z – kminek (odrobina) lub kumin, suszony grzybek
M – pieprz, papryka ostra
W – kapka zimnej wody
D – ogórki kiszone, natka pietruszki

III obieg

O – tymianek, rozmaryn lub wrząca woda
Z – masło (ew. śmietana); nie gotować ani masła ani śmietany ( przed włożeniem zdjąć z ognia)

SABDŻJI (WARZYWA PO INDYJSKU)

Kiedy robię Sabdżi wszyscy domownicy stają się łagodni, aromat rozgrzanego majeranku palonego w maśle ghee unosi się po całym domu. Widok warzyw obtoczonych w masali przypraw skusi każdego do wspólnego posiłku.

I obieg

O – mokrą patelnię rozgrzać, rozgrzać ghee(sklarowane masło)
Z – pestki słonecznika, migdały
M – ostra papryka, pieprz, curry, oregano
W – sól
D – estragon lub melisa ( pamiętaj, że melisa ma właściwości rozluźniające, więc nie za dużo)

II obieg

O – rozmaryn, tymianek, majeranek (do wyboru lub po trochu  z każdego)
Z – pokrojone w talarki ziemniaki, 1 marchewka pokrojona w słupki, rodzynki, daktyle
M – brukselka lub brokuły (podsmażamy ok. 7 min. )
W – woda źródlana ok. 1 – 1,5 szklanki
D – natka pietruszki

Podajemy z ryżem

Sabdżji można wykorzystać jako farsz do pierogów. Pierogi obtaczamy w sezamie i smażymy na oleju.

Są wyśmienite.

Pierogi do sabdżji, tzw. samosy (po hindusku)
Mąka orkiszowa lub gryczana
Kminek, albo kumin
Kurkuma
Sól, woda

Zagniatam ciasto. Rozwałkowuję, kroję na duże koła lub kwadraty. Jedną stronę obtaczam w sezamie, a na drugą nakładam farsz. Zalepiam duży pieróg. Smażę na gorącym oleju.

Do sabdżji można wykorzystać dwa lub trzy warzywa. Mogą to być również kapusty lub kalafiory.

Ja najbardziej lubię ziemniak z brokułem i marchewką. Części warzyw nie powinny być drobno krojone, im większe tym smaczniejsze. Brokułów można wkładać całe kwiatki.
WODZIANKA
Z PRZEPISOW BABCIOWYCH ,STAROSŁOWIAŃSKICH.


ZIMA

O – wrzątek, chleb żytni razowy pokrojony w kostkę, majeranek
Z – oliwa z oliwek
M - pieprz
W – sól
D –estragon

.


ZUPA Z DYNI PRZEPIS BABCIOWY, STAROSŁOWIAŃSKI.

PÓŻNE LATO,JESIEŃ ,ZIMA

I obieg

O – wrzątek
Z- dynia (ok. 1 kg) obrana ze skóry lub nie pokrojona w kostkę, masło sklarowane
M- cebula, pieprz, bazylia
W – sól
D – estragon lub natkę pietruszki, pastę pomidorową lub świeży pomidor

II obieg

O – dodajemy odrobinę wrzątku
Z- orzechy lub pestki słonecznika, łyżka masła

Można podawać  z grzanką.

Deser z dyni

W ten sam sposób można przyrządzić nie zupę lecz deser podwieczorkowy, tyle że wtedy dynię gotujemy w mniejszej ilości wody i bez cebuli. Na koniec z przemiany ziemi dodajemy rodzynki, migdałowy, daktyle lub słodkie jabłka lub maliny w zależności od sezonu.

Dynia jest niezwykle zdrowa dla dzieci i dla dorosłych,rozgrzewająca. Jest źródłem magnezu, potasu, witamin z grupy B, wapnia i cynku i mnóstwa innych pierwiastków. Jest tania.


POTRAWY Z POKRZYW

SZPINACZEK
Pokrzywy zbieraj do koszyka ,,torebki papierowej,kubeczka,,nie używaj torebki foliowej.
Umyj i sparz wrzatkiem ,żeby nie parzyły.
Wrzuć na gorące sklarowane masło z pestkami słonecznika i ząbkiem czosnku.Można trochę pokroić.
Podaj na obiad jako szpinaczek.

ZUPA Z POKRZYWĄ
Ugotuj zupe warzywną,dodaj umyte pokrzywy,zmiksuj,podaj z grzankami.

HERBATKA Z POKRZYW
Zaparz pokrzywy wrzatkiem,można dodać świeżej melisy.

SAŁATKA Z POKRZYW
Umyte i sparzone wrzątkiem pokrzywy,posiekaj,dodaj siekane jajko na twardo,kilka kropli oliwy,odrobinę soli.


















1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Na nic te przepisy. Brak proporcji.