piątek, 20 kwietnia 2012

DZIŚ NA OBIAD



DZIŚ NA OBIAD

14.06.2012

KOTLECIKI Z KALAFIORA I AWOKADO
Kalafior gotuje z kuminem i solą,po ugotowaniu wkładam do miski i rozgniatam tłuczkiem,dodaję siemię lniane,pestki slonecznika,kumin,2 łyzki maki orkiszowej,namoczoną i odcisnięta bułkę(zwykła kaizerka),wszystko dokładnie mieszam,dodaje całe awokado rozgniecione i mieszam.Farmuuję kotleciki i obtaczam w bulce i sezamie,smażę na ghee,krótko.
Były pyszne.W koszyczku suszę płatki róży na zimę do herbatek.



11.06.2012

KASZA JAGLANA PODPRAŻANA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Kaszę prażę na suchej patelni,aby pozbawic ją wilgoci,zalewam wrzątkiem ,dodaję łyżeczkę ghee,sól,gotuje do miękkości.
W tym czasie przygotowuje sos,na suchej patelni prażę pestki słonecznika ,siemię lniane i pestki dyni,dodaję ghee,kumin,pokrojona cebulę,kurkumę,kolendrę,curry,oregano,wszystko podsmażam,dodaje sól,pół szklanki wody,suszone pomidory(wcześniej namoczone,umyte),swieży koperek,szczyptę majeranku,pół szklanki mleka owsianego.
Podam z konfiturą z pigwy na płatkach rózy i jedną śliwkę w occie.


10.06.2012

NALEŚNIKI Z MĄKI ORKISZOWEJ Z TRUSKAWKAMI


Do miski wsypuję pół kilograma mąki orkiszowej dolewam wody ,sól i łyzkę ghee,wszystko blenderuję,smażę naleśniki na ghee,na dobrej patelni.
Truskawki miksuje z białym serem,smietaną i cukrem.Gotowe.


Do tego napój ze swieżej melisy z ogrodka,z platkami róży,łyżeczką konfitury z pigwy.




07.06.2012
MŁODE ZIEMNIACZKI Z KOPERKIEM,FASOLKA SZPARAGOWA I KOMPOT Z MORELI
Ziemniaki tradycyjnie myję ostrym zmywaczkiem,nie obieram,gotuje w posolonej wodzie,po ugotowaniu odlewam i stawiam ponownie na małym ogniu ,żeby odparować ,dodaje koper i klarowane masło,chwilę podgrzewam.

 


Fasolkę obieram i gotuję w wodzie z solą i cukrem,po ugotowaniu,odlewam wodę ,a w oddzielnym garnku prażę bułkę tartą na złoty kolor i dodaję ghee i trochę soli,polewam tym fasolkę.Podam z pomidorkiem.


Kompot z moreli.
Na wrzątek wrzucam 6 swieżych moreli bez pestek,5 czeresni i ćwiartkę jabłuszka,trochę cukru,gotuje chwilę.Wyszedł pyszny.
Pestki z moreli susze i zjemy codziennie jedną po rozłupaniu.Jest w niej wit B 17,oraz substancje przeciwpasożytnicze.








03.06.2012

KALAFIOR Z PATELNI Z RYŻEM

Na patelni rozgrzewam ghee,dodaję pestki słonecznika,migdały i całe opakowanie serka granulowanego wiejskiego,mieszam ,dodaję młodą cebulkę pokrojoną w plastry,koper i dymkę,wszystko podsmażam,dodaję sól, kurkumę i kolendrę,marchewkę w slupki i na koniec kalafior ,zalewam mlekiem ryzowym i dusze okolo 10 min.

Podaje z ryżem.




26.05.2012
WARZYWA NA PARZE W SOSIE Z TOFU
Gotuję kalafior,marchewkę,ziemniaczek i 2 małe buraczki,wszystkie warzywa na parze,razem.
Przygotowuję sos,rozgrzewam ghee,wrzucam kilka migdałów,pestek słonecznika,kumin,pokrojoną drobno cebulę,kurkumę,kolendrę,bertram,pokrojone w kostkę tofu,podsmażam pod przykryciem,zalewam pół szklanki mleka owsianego,duszę około 5 min.Na koniec zaciągam sos skrobią kuzu.Do tego podam sałatę z pomidorami i ogórkiem małosolnym.

24.05.2012
Odprowadzając dziś moją wnuczkę do przedszkola, zerwałam po drodze płatki róży i kwiat czarnego bzu,oraz akacji .Płatki róży wrzucę do dzbanka z herbatą, lub do napoju dzbankowego. To znaczy,   pokroję drobno jabłuszko, zaleję wrzątkiem, dodam listki świeżej mięty (z ogródka), kwiat czarnego bzu i płatki róży. Pięknie wygląda i bosko smakuje. Z kwiatków akacji usmażę placuszki.
Kwiat czarnego bzu warto posuszyć na zimę, doskonały przy przeziębieniach. Działa napotnie i oczyszczająco, oraz bakteriobójczo.
PLACUSZKI
Do miski wlewam ekologiczne kwaśne mleko, dodaję pestki słonecznika,  sól, kurkumę, mąkę orkiszową i kwiatki akacji oraz pokrojone drobno jabłuszko.
Smażę na ghee. Podam z kompocikiem jak wyżej.



23.05.2012
SZPINAK Z POMIDORAMI
Szpinak (swiezy) obieram i myję.
Na patelni rozgrzewam ghee z pestkami słonecznika,trochę oregano,wrzucam szpinak(nie krojony),duszę w odrobinie mleka owsianego z dodatkiem soli,parę minut,dodaję pokrojony świeży pomidor,obrany ze skorki,oraz łyżkę śmietany.
Śmietana jest w tym wypadku konieczna,aby w nerkach nie wytracały się szczawiany wapnia.
Do tego kotlecik(jeszcze z wczoraj) i kasza.


22.05.2012

KOTLECIKI Z FASOLI



Dzień wcześniej namoczyłam fasolę na całą noc,odlałam wodę i nalałam świeżą, dodałam sól i gotowałam aż fasola  zmięknie.Po wystudzeniu,zmiksowałam,dodałam trochę płatków owsianych.
Na patelni rozgrzewam olej,dodaje pestki słonecznika,kumin,kurkume ,kolendrę,pokrojona cebulę,podsmażam na złoty kolor.Dodaję do zmiksowanej fasoli,mieszam,formuuję kotleciki,obtaczam w sezamie i smażę na oleju.
W tym samym czasie ugotowałam pół szklanki ryżu razem z pół szklanki kaszy gryczanej.
Podam ją do kotlecików z ogorkiem kiszonym.


20.05.2012

ZUPA JARZYNOWA
Dzis robię zupę jarzynową ,z młodym kalafiorem i kawałeczkiem buraczka z botwiny.
Na wrzątek majeranek,parę kropli oliwy,pokrojone w kostkę ziemniaki,jedna marchewka w słupki,pietruszka,kawałek selera,pokrojony kalafior,pieprz,sol,gotuję do miekkości,koperek,zielę z czosnku(czosnek posadzilam w doniczce i wyrósł mi zielony ogonek,własnie to pokroiłam),jeden mały buraczek z botwinki,razem z zielem botwiny.Nie gotuję buraka ,tylko zdejmuję z ognia i on sam dochodzi we wrzatku,na koniec zaprawiam śmietaną.

KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA
Na patelni rozgrzewam olej,dodaję majeranek,kumin,pokrojoną cebulę,sól,podsmażam,dodaję kiszoną kapustę i podsmażam mieszając razem z cebulka,dolewam troche wody.Duszę pod przykryciem około 15 min.
Do tego kasza gryczana niepalona z migdałami,i sałata z pomidorami w oliwie z oliwek,cytrynie i ziołach prawansalskich.


19.05.2012
NIEZDROWE ALE BARDZO DOBRE
Dziś troche nie zdrowo,bo smażone w głębokim oleju kalafiorki.
Cały kalafior blanszuję,odkrawam na cząstki kalafiorkowe.
Przygotowuję ciasto naleśnikowe,z mąki orkiszowej,mieszam z wodą,dodaję kurkumę i kumin oraz sól,blenderuję.Maczam cząstki kalafiora w cieście i smażę w głebokim oleju na złoty kolor.wyjmuję i odsączam na serwetkach,przekładam na pólmisek.


16.05.2012
ZUPA Z SOCZEWICY
Dziś zimno i deszczowo,po zimnej Zośce jeszcze się nie ociepliło.Dziś więc zupa z soczewicy ogrzewająca.
Na wrzątek wlewam parę kropli oliwy,wrzucam jedną marchewkę pokrojoną w słupki i jedną pietruszkę,całą cebulę,umyty ryż,kolendrę,kurkumę,asafetydę,pieprz,sól i umyta czerwoną soczewicę.Gotuję aż ryż będzie miekki.Dodaje pokrojone suszone pomidory,na koniec lyzeczkę ghee i natkę pietruszki.Gotowe

KOMPOT ZIOŁOWY
Parzę w dzbanku łyzeczkę macirzanki,parę suszonych listków poziomek,jedna herbata liptona,kroje jabłuszko ze skórką,wszystko parzę pod przykryciem.Pyszny napój na dzisiejszy dzień.

DRUGIE DANIE
Kasza gryczana gotowana z prażonymi migdałami,buraczki na ciepło,ogórek kiszony.

15.05.2012
MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM

Do wrzątku (bardzo mało wody,tyle co na dnie garnka)wrzucam kilka kropli oliwy,dodaję,pieprz i poszatkowaną kapustę,gotuję.
W tym czasie rozgrzewam ghee i dodaję cząber, majeranek,kumin,pokrojona cebulkę,pokrojony por,wszystko podsmażam,dodaje sól,pokrojony cały koper (świeży),i pokrojone suszone pomidory,oraz trochę koncentratu pomidorowego,dalej podsmażam i odstawiam z ognia.
Całą zawartość dodaję do gotowanej kapusty,mieszam ,chwilę razem gotuję ,
Podam z kaszą gryczaną,bo dzisiaj deszczowo i chłodno,więc kasza rozgrzeje.



20.04.2012
RYŻ BASMATI I POTRAWKA Z TOFU W WARZYWACH.


Ryż basmati wielokrotnie wypłukany i ugotowany z solą.
Na patelni rozgrzewam sklarowane masło,dodaję tymianek,wkładam pokrojone w kosteczkę tofu i cebulę w plastry,podsmażam,dodaję kurkumę(jestem w przemianie metalu),kolendrę,szczyptę bertramu i galgantu,podsmażam,dodaję fasolkę szparagową i kawałek cukini,wszystko wymieszałam dokładnie i zalewam pol szklanki mleka owsianego lub ryżowego,i 3/4 szklanki wody.Duszę pod przykrywką około 10 min.Na koniec zaciągam kuzu(skrobia kuzu).Kuzu mieszam z małą ilością wody i dodaję do potrawy aby sos zgęstniał.Całą potrawę robię 15-20min.Podam dziś z ryżem i surówką z czerwonej kapusty.Smacznego!
Chyba zaproszę Jerzego Knappe.



26 KWIETNIA 2012

GOŁĄBKI
Kapustę włoską lub słodką parzę w garnku(obgotowuję),usuwam tak zwany głąb,oraz obieram kapustę z liści i w każdym liściu ścinam na płasko nogę liścia.

Farsz
Gotuję ryż brązowy razem z czerwoną soczewicą z dodatkiem soli.
Podsmażam cebulkę na sklarowanym maśle ,dodaję kumin,kolędrę,pestki słonecznika,cząber,curry,sól i pieprz.
Zdejmuję z ognia,dodaję do ugotowanego ryzu z soczewicą,mieszam,dodaję swieży koperek.
Farsz zawijam w liść kapusty i układam w szerokim rondlu z wywarem z gotowanej kapusty.
Gotuję okolo 30 min ,aż kapusta będzie miekka.
Przygotowuję sos pomidorowy ,z krojonych pomidorow w sezonie,a dziś z koncentratu.
Zaciągam sos skrobią kuzu.Wlewam do rondla z gołąbkami.Gotowe! Pyszne!

30.04 2012
KASZA JAGLANA,POTRAWKA Z ZIELONEGO GROSZKU

Kaszę podprażam w suchym garnku,w celu usunięcia z niej wilgoci,około 5 min,mieszając i wstrząsając garnkiem.Zalewam goracą wodą,dodaję pół łyżeczki ghee,odrobinę kurkumy,sól.
Gotuję aż uzyska miekkość.Podprażana kasza gotuje sie o wiele szybciej i jest sypka i pyszna.

W ronglu rozgrzewam sklarowane masło,dodaję orzeszki nerkowce(kilka),kolendrę,liście kozieradki,pokrojoną cebulkę,sól,trawę cytrynową,majeranek,wszystko podsmażam,dodaję mrożony groszek,poł szklanki mleka owsianego i pół szklanki wody.Duszę pod przykryciem około 5-7 min.

Podam z kaszą jaglaną i surówką z czerwonej kapusty.

05.05.2012
BOTWINKA

Na wrzątek wrzucam listek laurowy,łyzkę klarowanego masła,pokrojone w kosteczkę ziemniaki,pietruszkę ,marchewkę,całą cebulę,pieprz,sól,gotuję aż ziemniaki będą sie rozlatywać,dodaję pokrojoną botwinkę i świeży koperek,cytryna ,albo ocet jabłkowy lub balsamiczny,odrobinę majeranku,i cały stary burak,pokrojony w plastry,od tego momentu gotuję tylko 5 min.Odstawiam z ognia,mozna dodac śmietanę.Gotowe.

KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ
Gotuje kaszę gryczaną,w tym czasie na patelni rozgrzewam ghee,wrzucam pokrojoną cebulę ,kumin,kurkumę,kolendrę,pokrojone drobno pieczarki,sól.Duszę w sosie własnym.
Ugotowaną kaszę blenderuję z odrobiną białego sera,,dodaję i mieszam zawartość patelni.Czekam aż wystygnie,lepię kotleciki i obtaczam w sezamie,smażę na ghee na złoty kolor.
Podam z zieloną salatą i rukolą.

08.05.2012
Szparagi mają smak gorzki i łagodnie cierpki,zawierają moczopędną asparaginę,dlatego usuwają wodę poprzez nerki.Są więc oczyszczające,obnizają ciśnienie,oczyszczają naczynia krwionosne z cholesterolu.W TMC mowi się że tonizują płyny Yin w nerkach i nawilżają płuca.Szparagi wspierają aspekt żeński,pobudzają płodność.
Zbyt duże ilości spożywanych szparagów mogą podrażniać nerki.

SZPARAGI
Szparagi obieram ze skórki,oczywiście same końcówki,układam w garnku na stojąco,pod przykryciem gotuje w osolonej wodzie około 15 min.W oddzielnym garnku rozgrzewam masło i dodaję bułkę tartą i białe wino (kropelkę).Na talerzu polewam sosem szparagi.
Do tego ziemniaczki z koperkiem i pomidor pokrojony w plastry.

BUDYŃ
Gotuję mleko owsiane z kakao i karobem,łyzeczka cukru trzcinowego.Rozrabiam kuzu z wodą i wlewam na gorący budyń ,szybko mieszając,po zagotowaniu zdejmuje z ognia i wlewam do zwilzonych wodą miseczek z bolesławca.Gotowe,lubimy jeść na ciepło.

09.05.2012

Zaczął się sezon szparagowy więc dziś na obiad

ZUPA SZPARAGOWA
Na wrzątek łyżkę ghee,wrzucam jedną marchewkę pokrojoną w słupki,obrane i pokrojone w kawałki szparagi (zielone),kawałek pora,kurkumę,sól,3 łyżki czerwonej soczewicy.Gotuję około 15 -20 min.
Dodaję sporo swieżego kopru,zaciągam śmietaną.Podaję z grzanką.

12.05.2012

SPAGETTI
Na posolony wrzatek wrzucam spagetti,gotuje aldente i odcedzam.
W czasie gotowania makaronu przygotowuję sos.
Na patelni rozgrzewam klarowane masło,wrzucam prażone migdały,kumin,pokrojony w kostkę bialy ser,(bedzie się rozpuszczał,ale o to własnie chodzi)oregano,ząbek czosnku,papryka,pokrojoną w kosteczkę cebulę,wszystko podsmarzam,dodaję sól,całą paczkę szpinaku,podsmarzam,dodaje trochę mleka owsianego,duszę 3-5 min,dodaję suszone pomidory,i całą puszkę pomidorów bez skórek pokrojone.duszę 3 min.
W dużym garnku mieszam wszysko ze spagetti.Na talerzu dekoruję świeżą bazylią.
                              



Brak komentarzy: