wtorek, 12 listopada 2013

DIETA WZMACNIAJACA

DIETA WZMACNIAJACA,CODZIENNA,PO LECZENIU NOWOTWOROWYM

Do potraw dobrze jest dodac KORZEN KUZU -sprzedawany jako skrobia Kuzu w sklepach eko.
Jest to zagęszczacz do zup sosow,kisli lub budyniow,ale tez mozna go dosypywac do wszelkich kotlecikow,do pieczenia chleba,do nalesnikow.Jest to postac naszej maki kartoflanej tyle ze ten, bardzo wzmacnia nerki i zolądek.W Japonii leczy sie korzeniem kuzu alkoholizm z bardzo dobrymi efektami.Poprzez wzmocnienie nerek,alkoholik widzi w zyciu inne dzialania ,nie tylko alkohol.
W naszym przypadku bardzo jest wzmacniajacy i wspanialy jako np.kisiel zurawinowy.

Rozpoczynamy dzien 


Na czczo wypic szklanke wody z cytryna lub 1 lyzeczka octu jablkowego,lub tylko woda.

SNIADANIA godz 7-9
-owsianka na wodzie z dodatkiem 1 daktyla,rodzynek,1 morela,mozna dodac 1 sliwke swieza,lub inny owoc sezonowy.
-zupa sniadaniaowa
dynia starta na tarce,bialy ryz,kumin,dwie krople oliwy lub sklarowanego masla,ryz rozgotowac .
-kasza jaglana podprazana na suchej patelni,zalana wrzatkiem,gotowana z dodatkami jak do owsianki
-kasza gryczana z warzywami np. marchewka,cukinia,cebulka,wszystko na wodzie

Druga czesc sniadania -surowka,pomidory,ogorki,kiszonki,
do picia woda ciepla przegotowana,lub mleko owsiane ,orkiszowe z karobem na cieplo,jedna kromka chleba z masłem lub pesto(przepis poniżej),z pomidorem lub innymi warzywami.

DRUGIE SNIADANIE godz 11.00
owoc surowy-objetosc garsci

OBIADY 13-15
-zupy wszystkie dlugo gotowane,geste,
Jeśli mięsne to tylko raz w tygodniu.

DRUGIE DANIE
-Warzywa na parze,raczej bez tłuszczu,z dodatkiem kurkumy(we wszystkich daniach)
-Kabaczek faszerowany ryzem lub kasza,surowka,
-cukinia na patelni bez tłuszczu,na kilku kroplach wody,z pomidorami,surowka,kasza
-kalafior,brokuł z wody lub na parze,surowka
-jarmuż zblanszowany,drobno pokrojony,podduszany z cebulka na patelni z pestkami słonecznika,surowka z marchewki i jabłka,ocet winny,ziemniaki z wody
-szpinak zblanszowany,pokrojony ,podduszany na patelni z pestkami słonecznika i lyzka smietany lub serka ,surowka z selera i natka,kasza
-buraczki tarte na cieplo,ziemniaki,surowka z ogorkiem kwaszonym i cykoria
-papryka czerwona faszerowana ryzem z soczewica,surowka z natka pietruszki
-fasolka szparagowa zawijana w papier ryzowy z dodatkiem własnej roboty pesto
-PESTO-(oliwa,daktyle,platki migdalow lub ziarno sezamu,czosnek,BAZYLIA- swieza z ogrodka lub z marketu,lepiej OREGANO swieze),wszystkie składniki zmiksować,dodac lyzke octu jabłkowego do miksowania, przelozyc do słoika i do lodówki,podawac do potraw.
-Kasza z sosem koperkowym robionym na korzeniu KUZU,z pomidorami,surowka z pomidorow i  z rukola.
-kotleciki z fasoli,zmiksować ugotowana fasole ,dodac cebulke z przyprawami-majeranek,czaber,kurkuma,ulepic kotleciki ,obtoczyć w sezamiei piec w piekarniku.

FASOLE W KAZDEJ POSTACI TYLKO RAZ W TYGODNIU
MIESO TYLKO W WYWARZE WODNYM W ZUPIE,TYLKO RAZ W TYGODNIU.
DO WARZYW DODAWAC IMBIR I KURKUME OBOWIAZKOWO,oraz inne przyprawy bez soli

DESER
-pieczone jabłko,gruszka z cynamonem.

KOLACJA GODZ 17.00
-najlepiej zupa
Może być ryz z jabłkami,lub cos z obiadu.

Po godzinie 17 nic nie spozywac az do rana,można pic wode.

Brak komentarzy: