sobota, 14 kwietnia 2012

PRZYPRAWY-metafizycznie,tajemnie i na serio.DODATKI







*KOLENDRA-
oczyszcza wzrok,kiedy zalejesz wodą i wypijesz,woda zmyje twoje stare winy.
Lekko uspakajająco,pobudza wydzielanie żólci,łagodzi dolegliwości przy hemoroidach,goścu,reumatyżmie ,przeciwbólowo.


*MIGDAŁY
utarty proszek z migdałów,z odrobiną mleka,aby pamiętać o miłośći w sobie w momencie gniewu.
3-4 migdały dziennie dają dawkę wapnia,potrzebną do odbudowania kości.




*FENKUŁ
przyprawa na środę,dzień przeciętności ludzi w średnim wieku.
Pachnący zmianami,które mają nadejść.Jest cudowną przyprawą.
Bierz szczyptę całych surowych ziaren po każdym posiłku.
Odświeżą oddech i pomogą w trawieniu,a Twojemu umysłowi dadzą siłę na to,co musi zostać dokonane.
Przyprawa na przetrawienie smutków i na to aby ich przetrawienie uczyniło nas silniejszymi.


*KOZIERADKA

przyprawa wtorku,przyprawa na dni,gdy chce się zawinąć w haftowaną kołdrę i snuć opowieści.
Sadzi pożądanie w jałowej ziemi,czyni ciało znowu słodkim,gotowym do kochania.
Usta pachną kozieradką,ciało w łóżku lśni szafranem.
Rozgrzewająca,usuwa śluz z zatok,gardła,również z mięśni.Wzmacnia nerki.

*ASAFETYDA
skała z Marsa,przynaglająca tego ,kto ją dostanie do sławy i chwały.
Lekarstwo na miłość.

*CZARNY PIEPRZ
ugotowany w całości i wypity,rozlużni gardło,by nauczyć mówić Cię "NIE''.
Ziarnko pieprzu ma zdolność wymuszenia z Ciebie twoich tajemnic.
Miarka pieprzu ,ułożona w półksiężyc w nogach łozka,leczy z koszmarów.

*CHILI
jest najpotężniejszą z przypraw.
Jego inne imię to -niebezpieczeństwo.
Zrodził się z Agniego,boga ognia.Spłynął z czubków jego palców,by dać smak tej mdłej ziemi.
Rośnie w samym centrum wyspy,w jądrze uspionego wulkanu.
Chili -przyprawa czerwonego czwartku,który jest dniem rozrachunków.
Używajcie go tylko jak ostatniego rozrachunku.
Łatwo rozniecić ogień,ale zgasić go nie łatwo.Dziecię ognia ty oczyszczasz ze zła.

*GOŻDZIKI

przyprawa współczucia,rozsypany na wiatr dla współczucia,
znieczulający,przeciwpasożytniczy,przeciwbakteryjny,rozgrzewający.

*WANILIA
laska wanilii,moczona do miękkośći w kozim mleku i potarta o przegub,może ochronić przed złym okiem.

*CYNAMON
dający przyjaciół,niszczący wrogow ,by dać Ci siłę.
Ciepły ,rozgrzewający,wzmacnia śledzionę.

*TURMERIK
kurkuma,oznacza żółty,korzeń powodzenia,ciepły ,czyści krew,bakteriobójczy.Bardzo korzystny dla zdrowia,bierz szczyptę codziennie do potraw.

*TIL-ZIARNO SEZAMU
pod władzą planety Wenus,til,smażony w oleju sezamowym odnawia blask ,gdy ktoś stracił zainteresowanie życiem.
Leczy choroby serca i żołądka.Słodki.Czarny sezam wzmacnia nerki i śledzionę.

*AMCHUR -proszek z mango
przywraca miłość do życia,kwaśny,bardzo wartościowy
Można zakwaszać potrawy.

*HERBATA z plasterkiem imbiru
na odwagę,oczyszczająco.

*BAZYLIA
Roślina pokory,naginająca ego.

*MANGO
sok z mango z lodem i pływającymi listkami mięty-na siłę ,która trwa przez cały dzień.
jedno mango zjedzone każdego dnia ,daje dzienną dawkę wszystkich  witamin i pierwiastków,potrzebnych do życia.

*BERTRAM
przyprawa św.Hildegardy,doskonała na trawienie,dodatek do sosów,zup,i na kanapki.
Stosuj szczyptę dziennie.na jedną osobę.
Poprawia trawienie,absorbuje z jelit resztki pokarmowe.

*GALGANT
przyprawa św,Hildegardy,rozlużniająca,swietnie działa przy bólach miesiączkowych,polecana dla chorych na serce,działa podobnie jak nitrogliceryna.
Stosuj szczyptę dziennie ,dla jednej osoby.

*LIŚCIE KOZIERADKI
gorzko-słona przyprawa o właściwościach gorąca,doskonała do potraw,szczegolnie do ziemniaków podsmażanych i duszonych .

*KARDAMON

Ziarno kardamonu zielone , czarne lub białe.
Czarne pięknie pachnie i wspaniale smakuje.
Ciepły,wzmacnia serce,rozgrzewa,oczyszcza ze śluzu,odswieża oddech,sattwiczny.
Całe ziarna kardamonu rozgniataj w możdzierzu i używaj swieżych.

*MAJERANEK
ciepły,rozgrzewający,bakteriobójczy,dodawaj do fasoli i kapust,
maść majerankowa do nosa na katar.

*TYMIANEK
ogrzewający,silnie bakteriobójczy,doskonale leczy rany,łagodzi podrażnienia,
do picia jako herbatka,do potraw i zup.

*KUMIN
słodki,poprawia trawienie,konieczny do ryżu,zapach palonego kuminu w ghee,zatrzyma każdego,kto chciał wyjść i przyciągnie tego kto nie miał odwagi zdecydować się w miłości,
łagodzi nastroje,daje satysfakcję.

*SZAFRAN
prawdziwy jest bardzo drogi,nawet w Indiach,bierz odrobinę,jest goracy,czyści z bakterii i pleśni.Dodaje potrawom szlachetności.

*IMBIR

rozpala ogień pełgający w brzuchu,
świeży lub suszony jest goracy,oczyszcza jelita,przy gorącej wątrobie nie używaj,pachnący świeżościa i cytrynką.
Daje sercu nieugiętość,daje siłę do wypełniania ślubów,wzmacnia macicę i śledzionę.

*KORZEŃ LOTOSU
stworzony dla miłości i piękna i radości.Spalony wieczorem ,kilka słów i mężczyzna nie potrafiłby trzymać się z daleka.

*GAŁKA MUSZKATOŁOWA
gorąca,przeciwpasożytnicza,bakteriobójcza,bierz szczyptę świeżo utartej do sosów,do mleka ryżowego na kaszel razem z cynamonem i imbirem,gożdzikami i kardamonem,oraz łyżeczką klarowanego masła.


DODATKI



KORZEŃ KUZU

Rośnie w Himalajach,w wysokich górach,roslina lecznicza ,ma właściwości silnie Yang,dostarcza siłę i energię do życia,wzmacnia odporność,zawiera fosfor,żelazo i potas.
Niezwykle skuteczny przy alkoholiżmie,grypie,osłabieniu.
Stosuje sie jako zagęszczacz do sosów,kisieli,i zup.
Kupuje się w sklepach ekologicznych jako skrobia kuzu.

KAROB

Mączka chleba świetojańskiego(kora ).
Z uwagi na dużą zawartość wapnia,uzywa się go dla dzieci ,kobiet w ciązy,chorych na osteoporozę.
Dodawaj do budyniu,kakao,kawy zbożowej,lub przyrządzaj sam karob z gorącą wodą i mlekiem migdałowym,owsianym lub ryżowym.

SKLAROWANE MASŁO-GHEE

Oznacza oczyszczenie z metali i zanieczyszczeń.Nasze prababki sklarowane masło przechowywały w spizarniach przez pół roku i nie psuło się,nie ma konieczności przechowywania w lodówce.
Firma Mlekowita produkuje bardzo dobre sklarowane masło.Mozna je kupić w każdym sklepie.
Jesli chcesz zrobic samemu,weż dobrej jakości masło i gotuj je na małym ogniu 20 minut,zdejmuj spieniona pianę ,która się będzie pojawiać i wyrzucaj.Po 20 minutach objętość zmniejszy sie o połowę,to znaczy że z kg masła,zostanie tylko pół kg.Odstaw na chwilę ,pozwól aby rozdzieliły sie płyn od zanieczyszczeń,które opadną na dno,przelej do pojemnika zostawiając na dnie zanieczyszczenia.odstaw do ostygnięcia.Używaj do potraw,podsmażania,do zup,do swieczek z waty,do ran na skórze,skaleczeń,do oka,na kaszel do mleka ryżowego z przyprawami.
Bez ghee nie wyobrazam sobie zadnej potrawy.Dodaje łagodności każdej potrawie.









Brak komentarzy: