środa, 14 listopada 2012

ZIMA-NERKI-PAŁAC OGNIA I WODY

ZIMA
Zimowe pożywienie ,odpowiednio dobrane i przyżądzone,wzmacnia nerki,zmysł sluchu,gromadzi ciepło wewnątrz ciała i sprowadza je głębiej do środka organizmu.
Zimowe smaki -słony i gorzki wspierają ruch energii w dól,dzięki czemu zwiększa się zdolność gromadzenia.
Na zimowe dni dobre pożywienie to -ciepłe ,gęste zupy,pełne zboża,podprażane orzechy.Suszone pokarmy,małe ,ciemne fasole,warzywa przyrządzane na parze,długie gotowanie w mniejszej ilości wody.

PRODUKTY GORZKIE(połączenie smaku gorzkiego z innymi smakami)
sałata,cykoria lisciasta,rzepa,seler naciowy,żyto,owies,quinoa,amarantus,zioło skrzypu i łopianu,zewnetrzne liscie kapusty,korzeń cykorii zmielony i podprażony np.jako kawa.

PRODUKTY SŁONE(połaczenie smaku słonego z innymi smakami)
miso,sól ,proso,jęczmień,wodorosty.

Zimą dbamy o utrzymanie Yang nerek i równowagę w narządach ,nerki jako Pałac Ognia i Wody.
Oto parę przykładowych przepisow :



ZUPA Z SOCZEWICY Z RYŻEM

Na wrzątek wlewam parę kropli oliwy,wrzucam jedną marchewkę pokrojoną w słupki i jedną pietruszkę,całą cebulę,umyty ryż,kolendrę,kurkumę,asafetydę,pieprz,sól i umyta pomarańczową soczewicę.Gotuję aż ryż będzie miekki.Dodaje pokrojone suszone pomidory,na koniec lyzeczkę ghee i natkę pietruszki.Gotowe

PASTA Z SOCZEWICY Z SEZAMEM
Gotuje pomarańczową lub żółta soczewice w posolonej wodzie.Odcedzam na sitku.przekładam do miski,dodaję sezam jasny sezam,około 1/4 szklanki,majeranek,kumin(kmin rzymski),oliwę,ząbek czosnku,kurkumę.wszystko miksuję na gęsta masę.Dekoruje czarnym sezamem i orzechami wloskimi,można natką pietruszki.Podaję do pieczywa na zakwasie ,ciemnego.

BARSZCZ UKRAIŃSKI

PASZTET Z FASOLI
Moczę drobną fasolkę,może być ciemna,około 10 godzin,wodę odlewam,i gotuje w posolonej wodzie do miękkości.W między czasie podprażone platki owsiane(eko) mocze we wrzatku okolo 30 min.Wode z płatków odcedzam i dodaje do fasoli.Wszystko miksuję na gęstą masę.
Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojona w kostkę cebulkę ,ząbek lub dwa czosnku,majeranek ,kumin,cząber lub czarnuszkę,kurkumę,galkę muszkatołową,imbir.Wszystko podsmażam razem z cebulką i dodaję do masy fasolowej,znów miksuję dodając sezam również do miksowania.Masę wykładam do formy i piekę w gorącym piekarniku okolo 40 min.Wkładam do piekarnika naczynię z wodą,żeby pasztet nie wysuszyl się.
Podaję pasztet z chrzanem lub ćwikłą ,lub musztardą(dobrą).
Ostatnio ułozyłam pasztet do formy takiej jak na muffinki i wyszly pasztecikowe mufinki.Swietny pomysł aby zabrac do pracy lub podać dziecku do szkoły.Smacznego

MASŁO AWOKADO
Dwa dojrzałe awokado,ząbek czosnku,oliwa z oliwek ,pare kropli cytryny,sól,wszystko blenderuję i podaję jako masełko lub paste do kanapek.
Moja wnuczka prosiła mnie, abym wymysliła jej masełko nie od krowy.Oto one.

ŻURAWINA
Żurawine lepiej zmrozić,wtedy pozbywamy się częsci gorycznych w żurawinie.
Następnie dodaję na kilogram zurawiny ,pół kg cukru lub pol kg  miodu i razem blenderuję.Gotowy produkt zakręcam w słoiki,nie pasteryzuję.Przechowuję w lodowce.
Dodaję do herbatek lub ciepłej wody,podaję do picia ,lub na nalesniki.Zurawina świetnie oczyszcza nerki,zawiera wit C.Smak gorzki,cierpki,slodki i kwasny.Jest pyszna.

HERBATKA ZE SKRZYPU
1 łyżeczka skrzypu zalana wrzatkiem do czajniczka lub dzbanka,dodaję odrobine miodu,płatki roży,lub konfiturę z rózy,wtedy nie dodaję miodu,suszone porzeczki.
Ziele skrzypu oczyszcza nerki,poprawia jakość włosow,a gorzki smak gromadzi energię wewatrz organizmu,płatki róży wzmacniająco na serce,Piękny zapach dla poprawienia nastroju.Smacznego

MASŁO ORZECHOWE
Maslo dobre eko 82%,blenderuje z dodatkiem orzechow wloskich swieżo łupanych,soli i odrobiny cukru.

MASŁO CZOSNKOWE Z MARCHEWKĄ
Masło eko 82%,blenderuje z zabkiem czosnku i startą  na tartce   świezą marchewką,odrobiną soli.Pyszne do chlebka .

SUROWKA Z CYKORII
Cykorie mozna namoczyć w zimnej wodzie ,aby trochę pozbawić ją goryczki.
I sposób
Całe liście układam na talerzu,kropie oliwą z cytryna lub octem jabłkowym i sola.
II sposób
Cykorie kroję drobno zalewam sosem smietanowym z solą lub dodaje pokrojone ogorki kiszone.

PASTA Z GROCHU

Groch moczę około 1 h,gotuję w posolonej wodzie.Groch zawiera wit B-12,dlatego nie plucze go tylko gotuje w tej samej wodzie w ktorej byl moczony.
W między czasie podsmarzam na ghee pokrojona cebulę z czosnkiem ,majerankiem,cząbrem,bertramem,solą i kurkumą oraz suszonymi pomidorami własnej roboty.
Ugotowany groch odcedzam ,przekładam do miski,dodaję zawartość patelni,czyli cebulkę z przyprawami,dodaje sezam i wszystko blenderuję.Ta pasta jest naprawdę pyszna.Suszone pomidory dodają wspaniałego smaku.Dla wegetarian ,jest zrodłem wit B-12,dla innych oczywiście też.